7 jenis penghawa dingin untuk rumah

7 jenis penghawa dingin untuk rumah

Memilih penghawa dingin adalah salah satu keputusan yang paling susah bagi pemilik rumah. Begitu ingin mendapatkan pemasang yang betul dan bertanggungjawab.
Pemilihan AC yang betul boleh menjimatkan wang dan tenaga serta membawa keselesaan sepanjang tahun di rumah. Selain itu, pemasangan yang betul dan cekap tidak akan memeningkan kepala anda atau apa-apa kelemahan ketika pemasangan penghawa dingin dilakukan.
OmmerAircond adalah pakar aircond profesional anda !

Tugas Kami adalah membantu pelanggan kami mencari untuk membeli AC baru serta menyelesaikan masalah-masalah aircond rumah anda

Mari kita mengetahui dengan lebih lanjut lagi !

1.Central Air Conditioning

Setakat ini adalah salah satu sistem AC yang paling popular di Malaysia, pusat udara utama terdiri daripada pemampat, yang dipasang di luar rumah, gegelung penyejuk, kipas, dan rangkaian bekalan dan saliran.
Sistem ini menggunakan saliran yang sedia ada di dinding dan lantai untuk membawa udara hangat ke pemampat. Ia kemudian menyejukkan udara menggunakan gegelung.
Akhirnya, kipas mengeluarkan udara sejuk, yang masuk ke bilik melalui saluran asal . Apabila udara menjadi hangat lagi, ia memasukkan semula saluran bekalan dan kembali ke pemampat.
Central air-cond adalah salah satu sistem AC yang paling berkesan dan cekap tenaga untuk sifat-sifat besar, yang menjadikan ia antara yang popular.
Banyak rumah baru kini dilengkapi dengan pusat pusat pra-pemasangan. Walaupun rumah-rumah yang lebih tua mungkin tidak mempunyai ciri-ciri keseluruhan, mereka biasanya mempunyai saluran pemanasan yang juga boleh menjadi dua kali ganda sebagai sistem penyejukan. Itu menjadikan pemasangan AC pusat yang lebih mudah dan lebih murah.
Dari segi kekurangan, kerana kerumitan untuk dipasang, hanya pakar sahaja yang boleh memasang sistem Central air-cond ini .
Selain itu, jenis AC ini sangat besar, dan salah satu yang paling mahal di luar sana.
Oleh itu, ia hanya berfungsi untuk rumah-rumah besar dan ia tidak sesuai untuk satu pangsapuri atau dua bilik atau bilik tunggal.
2. Window Air Conditioners

Seperti namanya, penyaman udara yang dipasang di tingkap, dipasang pada bahagian bawah tingkap , dengan gril atau penutup untuk sokongan.
Mereka mempunyai sistem ekzos yang meniup udara panas di bahagian belakang dan sisi dan sistem penyejukan yang mendorong udara sejuk di dalam bangunan.
Tidak seperti sistem AC central dan lain-lain, tingkap udara-kontra adalah satu uni dengan semua komponen mereka dalam satu bekas.
Itu menjadikan mereka sangat padat dan mudah untuk dipasang, serta murah dan mudah dioperasikan.
Unit tingkap adalah pilihan yang sangat baik untuk rumah kecil atau bilik tunggal. Pemilik rumah boleh memindahkan mereka di antara bilik jika perlu atau membuangnya pada musim yang lebih sejuk. Unit tetingkap juga boleh membantu sistem AC pusat dan menjimatkan tenaga dan wang dengan menyasarkan bilik yang sukar untuk sejuk.
Walau bagaimanapun, tingkap udara-kontra tidak cukup berkuasa untuk memenuhi ruang yang lebih besar.
3. Through-the-Wall Air Conditioners

Through-the-wall air conditioners mempunyai persamaan dengan window aircondition
Mereka adalah sistem berseorangan yang mengumpulkan udara, menyejukkannya, dan mendorongnya ke dalam bilik. Udara hangat dihantar ke luar rumah.
Berbeza dengan window air-cons, unit melalui dinding dipasang di dinding itu sendiri.
Akibatnya, pemilik rumah tidak kehilangan penggunaan tingkap mereka. Selain itu, sistem ini tidak mempunyai lubang sampingan.
Sebaliknya, ia ditanam didalam dinding, menjadikannya sangat cekap tenaga dan dengan kapasiti penyejukan yang lebih tinggi daripada unit tingkap.
Bagaimanapun, kerana unit through-the-wall tidak menggunakan bukaan tetingkap, mereka memerlukan lubang baru di dinding. Kemudian dipasang didinding untuk menyokong berat tambahan udara.
Operasi ini mesti dijalankan oleh pakar.
Penyaman udara dinding adalah pilihan yang baik bagi sesiapa sahaja yang mempunyai tingkap yang sukar dijangkau yang masih memerlukan semua faedah seperti unit window AC.
Walau bagaimanapun, sistem ini memerlukan perancangan yang teliti kerana, tidak seperti window air-cons, ia dapat kekal.
4. Portable Air Conditioners

portable AC mempunyai gegelung pemeluwap yang mengumpul dan menyejukkan udara dari bilik dan kemudian mengarahkannya kembali ke premis.
Hos ekzos membuang sebarang udara panas yang tersisa melalui pembukaan dinding atau tingkap.
Sama seperti window air-cons, Sistem portable AC adalah padat, unit standalonedireka untuk menyejukkan hanya satu bilik.
Oleh itu, ia murah, cekap tenaga, dan mudah dipasang.Tidak seperti window air-consdan sistem AC yang lain, bagaimanapun, unit mudah alih tidak akan kekal.
Memandangkan mereka agak ringan dan mempunyai roda, ia boleh dipindahkan dari bilik ke bilik dan boleh ditempatkan di lantai atau kokpit meja.
Portable air-cons aadalah penyelesaian yang baik untuk rumah-rumah yang lebih kecil, bilik-bilik yang tidak lebih proporsional berbanding dengan bangunan lain.
Sebaliknya, unit mudah alih agak lemah dan hanya bekerja di kawasan sehingga 500-600 kaki persegi.
Hitung berapa banyak HP yang anda perlukan menggunakan kalkulator kami.
Ia juga agak berbunyi bising daripada sistem AC yang lain, kerana kondenser dan kipas terletak di dalam rumah.
5.Ductless Split System Air Conditioners

Ini adalah jenis penghawa dingin yang paling biasa dan popular untuk Malaysia!
Seperti namanya, split systems bukan unit standalone . Sama seperti sistem central AC , ia terdiri daripada kondensor / pemampat luar yang menghubungkan kepada unit blower yang dipasang di dinding di pelbagai bahagian bangunan.
Tidak seperti central AC, Walaubagaimanapun, Sistem split digunakan garis penyejukan dan bukan saluran untuk mengedarkan udara.
Oleh itu, mereka adalah pilihan yang baik untuk rumah tanpa rangkaian saluran komprehensif.
Split air-cons sangat cekap tenaga dan cukup berkuasa untuk menyejukkan beberapa zon di dalam rumah.
Kerana setiap unit blower dilengkapi dengan termostat, sistem udara berpecah boleh mengekalkan suhu yang berbeza di dalam bilik yang berbeza. Mereka juga sangat senyap dan hanya memerlukan lubang kecil di dinding.
Split air-cons juga cenderung memerlukan lebih banyak penyelenggaraan atau perkhidmatan umum / biasa daripada kebanyakan sistem lain.
6. Evaporative ATAU “Swamp” Coolers

Swamp coolers adalah pilihan mesra alam yang menghalang Freon, penyejuk yang digunakan oleh kebanyakan sistem AC.
Sebaliknya, mereka menggunakan udara dan air dalam kaedah yang mudah tetapi sangat berkesan sejak zaman Mesir Kuno.
Swamp coolers hanya menggunakan elektrik untuk menjalankan kipas dan memerlukan lebih sedikit tenaga daripada sistem AC biasa.
Kerana mereka bergantung kepada penyejatan semula jadi, mereka hanya berkesan dalam iklim panas dan kering.
7. Geothermal Cooling

Satu lagi pilihan mesra alam, penyejukan geothermal mengambil kelebihan daripada sifat-sifat penebat bumi.
Kami tidak pernah melihat mana-mana sistem di Malaysia sekalipun.
Ia adalah penyelenggaraan yang rendah, mampan, dan cekap tenaga.
Unit-unit geotermal menggunakan sistem perpipaan untuk menyalurkan air antara rumah, pam haba, dan tanah.
Haba di dalam rumah melepasi pam, untuk menghilangkan haba yang berlebihan dan menyalurkan ke tanah.
Udara sejuk yang dihasilkan kemudian kembali ke bangunan.
Tempah Sekarang
Open chat