Perbezaan Diantara R410A Dan R32

Perbezaan Diantara R410A Dan R32

Membeli penghawa dingin baru tidak lagi menjadi pilihan yang sukar, kini kita juga harus memutuskan antara dua penyejuk yang berbeza juga..Sudah tentu, kita bercakap tentang R410A yang cekap dan R32 yang baru diperkenalkan.

Kami menggunakan istilah “refrigerant”untuk merujuk kepada beberapa jenis gas yang kami gunakan sebagai agen penyejuk dalam penghawa dingin dan peranti lain yang serupa. Gas tidak larut dalam air dan boleh bergerak sejauh stratosfera, terima kasih kepada reaksi kimia yang berlainan.

Kami membezakan antara penyejuk berdasarkan:

*struktur kimia
*kesan alam sekitar
*jenis peranti yang menggunakannya

Apa yang membuatkan sesetengah refrigerants memberi kesan terhadap alam sekitar kita. Sebagai contoh, kedua-dua R32 dan R410A tergolong dalam sekumpulan gas yang dipanggil hydrofluorocarbons. ODP nya (potensi penipisan ozon) adalah 0, yang menjadikan ia mesra alam.
Kedua-dua refrigerants adalah milik kumpulan yang sama dan berkongsi ODP yang sama.
Walau bagaimanapun, dalam artikel ini, kita akan membincangkan perbezaan mereka.

Mana yang lebih baik ?
Mari kita ketahui. Tetapi pertama sekali, inilah beberapa maklumat umum tentang kedua-dua refrigerants ini .

Apakah maksud ?

R410A?
Pada tahun 1991, sebuah syarikat Amerika dengan nama Allied Signaldicipta dan dipatenkan R410A refrigerant.
Lima tahun kemudian, gas itu dijumpai dalam unit penghawa dingin kediaman, menggantikan R22 di Amerika Syarikat, Jepun, dan Eropah.
Pada tahun 2010, AS telah menamatkan R22 sepenuhnya. Sejak itu, R410A telah menjadi standard untuk semua penghawa dingin baru di negara ini.
Tidak seperti penyejuk lain, R410A beroperasi pada tekanan yang lebih tinggi. Oleh itu, pengendaliannya memerlukan penggunaan peralatan yang sesuai untuk keadaan tersebut.
Walaupun ia terdiri daripada dua gas yang berlainan, ia masih mempunyai titik mendidih yang tetap. Kerana itu, mengisi bekas tekanan dengan R410A haruslah agak mudah dan tanpa kebocoran.
Berbeza dengan penyejuk haloalkane, R410A tidak mengandungi klorin atau bromin.
Sebaliknya, gas hanya mengandungi fluorin, oleh itu ODP yang tidak wujud. Itulah sebabnya mengapa R410A menjadi luas, menggantikan R22 dalam proses itu.
Walaupun R22 mempunyai potensi pemanasan global 1810, R410A melampauinya dengan GWP 2088.
Walau bagaimanapun, yang terakhir ini sebahagian besarnya mengurangkan penggunaan kuasa. Oleh itu, impak alam sekitarnya secara drastik lebih rendah daripada R22.

Apakah maksud ?

R32?
R32, lebih dikenali sebagai difluoromethane, adalah gas organik, seperti R410A. Dengan ODP 0, kedua-dua gas juga sama-sama tidak berbahaya kepada lapisan ozon.
Namun, R32 mempunyai GWP 675, yang jauh lebih rendah daripada R22 dan R410A. Itu menjadikannya alternatif yang lebih baik.
R32 berfungsi baik dari segi penurunan tekanan dan pemindahan haba. Ia adalah gas gred A2, yang bermaksud ia mudah terbakar.
Walau bagaimanapun, R32 telah berjaya digunakan selama bertahun-tahun, terutamanya di China, India, dan Jepun.
Untuk mengurangkan risiko yang berkaitan dengan bahan mudah terbakar, para pakar mengesyorkan menggunakan peralatan pemindahan haba yang mempunyai caj penyejuk yang rendah.
Cukup menarik, R32 adalah komponen yang terdapat dalam penyejuk lain. Sebagai contoh, dengan menggabungkannya dengan R125 dan R143a, kita boleh mencipta penyejuk R407A dan R407B (through E).
R32 juga merupakan salah satu daripada dua gas yang membentuk R410A, yang kami nyatakan di atas.
Perbezaan Diantara R410A Dan R32
Tidak seperti R32, R410A mempunyai suhu kritikal yang rendah, yang seterusnya menghasilkan pekali prestasi yang rendah. Di samping itu, R32 kurang padat daripada 410A.
Itu menjadikan jumlahnya lebih kecil setiap satu caj. Memandangkan kita mengukur GWP setiap kg, R32 memberi kesan kepada iklim yang kurang daripada GWP yang dicadangkan.
Kedua-dua gas juga berbeza dari segi kapasiti penyejukan volumetriknya. R410A mempunyai VCP yang tinggi, yang memerlukan paip yang lebih besar.
Oleh itu, ia tidak cekap seperti R32, yang mana VCP jauh lebih rendah. Selain itu, R32 mempunyai nisbah tekanan yang lebih tinggi daripada R410A.
Keseluruhannya, R32 jauh lebih cekap daripada R410A. Walau bagaimanapun, ia mempunyai beberapa kelemahan juga, iaitu suhu pelepasan yang tinggi.
Oleh itu, ia boleh merosakkan minyak dalam sistem, yang membawa kepada kejang.
Nasib baik, ada cara untuk menghadkan suhu pelepasan R32 supaya sistem berfungsi dengan baik.
R410A dan R32 —Yang mana lebih baik ?
Semua yang kami katakan setakat ini menunjukkan bahawa R32 adalah pemenang yang jelas perbandingan kami. Oleh kerana R32 adalah gas komponen tunggal, ia lebih mudah digunakan dan lebih mudah dikitar semula. Selain itu, GWP yang rendah dan COP yang tinggi menjadikannya calon yang sempurna untuk memacu R410A menjadi cepat usang.

Menurut beberapa laporan, kebanyakan negara bercadang untuk menundukkan R410A menjelang 2025. Namun, sesetengah orang menentang tuntutan bahawa R32 adalah penyejuk masa depan.

Mereka tidak menafikan banyak faedahnya.

Bagaimanapun, mereka mendakwa bahawa R32 adalah satu lagi langkah ke arah mencari penyejuk yang mesra alam. Di samping itu, ramai orang bimbang tentang sifat mudah terbakar R32.

Kami berharap artikel kami telah memberi sedikit gambaran mengenai perbezaan antara R410A dan R32.

Tempah Sekarang
Open chat